Bij vragen, neem contact op via de gegevens genoemd onder Organisatie.

Voorinschrijving Instructeur Basissport Manege (Opleiding)

maandag 15 juli 2024 00:00 - 00:00
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Algemene informatie
Status Inschrijven niet mogelijk
Inschrijving mogelijk vanaf 25-3-2024
Inschrijven voor 15-7-2024
Organisatie
E-mail academy@knhs.nl
Locatie
Adres Online
De Beek 125
3852 PL ERMELO
E-mail info@knhs.nl
  • Korte omschrijving
  • Aanvullende informatie
  • Programma
Voorinschrijving Instructeur Basissport Manege
Ben jij geïnteresseerd in deze opleiding? Dan kun je nu alvast kosteloos en vrijblijvend je voorinschrijving doen voor deelname aan de opleiding. Hiermee ben jij ervan verzekerd dat jij als eerste op de hoogte bent wanneer inschrijving voor de opleiding open gaat.
Ben jij graag op de manege en lijkt het je super leuk om kinderen en volwassenen te leren paardrijden? Heb je de opleiding Aspirant Instructeur Manege succesvol afgerond en wil je meer leren over het instructeursvak? Dan is de Opleiding Instructeur Basissport Manege echt iets voor jou! Je kunt deze opleiding gewoon op je eigen manege volgen (als de ondernemer hiermee akkoord gaat natuurlijk)
Als Instructeur Basissport ben je zelfstandig Instructeur en geef je lessen aan ruiters met of zonder eigen paard en aan wedstrijdruiters in de laagste wedstrijdklassen van de breedtesport (B/L).
Je geeft les op maneges, verenigingen of aan particulieren. Je begeleidt paardensporters van uiteenlopende leeftijden en niveaus. Je mag lessen verzorgen uit de ruiteropleiding ‘Zilver’ van de KNHS. Je hebt niet alleen oog voor rijtechniek, maar besteedt in de lessen ook aandacht aan persoonlijke begeleiding van ruiters en ruiterfitheid. Je hebt oog voor paardenwelzijn en adviseert over de omgang met het paard. Ook kun je paardensportactiviteiten organiseren. Onder jouw supervisie kunnen Aspirant Instructeurs lesgeven op de manege en/of vereniging.

Met het diploma Aspirant Instructeur kan je doorstromen naar de opleiding Instructeur Basissport ORUN 3. Aspirant Instructeurs Allround en Aspirant Instructeurs Manege mogen wisselen van richting naar Instructeur Basissport Manege of Instructeur Basissport Allround. De opleiding Instructeur Basissport Manege wordt verzorgd door de ondernemer zelf maar kan ook door een werknemer van het bedrijf verzorgd worden. Deze moet minimaal de instructeursopleiding op niveau 3 hebben afgerond en een actieve KNHS-licentie hebben. Dit gebeurt op het bedrijf waar de cursist in dienst is. Bij deze variant volg je dus de lessen op de eigen manege onder begeleiding van een Praktijkbegeleider.

Toelatingseisen
• Je bent lid van de KNHS.
• Je bent minstens 18 jaar oud tijdens je praktijkexamens.
• Je bent geslaagd voor de opleiding Aspirant-Instructeur
• Je hebt een aanstelling/werkplek op een FNRS manege met een actief veiligheidscertificaat.
• Je rijdt zelf op minimaal L2-niveau dressuur en kunt 80 cm springen.
• Je beschikt over een laptop of tablet (met WiFi)om de theorietoetsen te maken.
• Je beschikt wekelijks over een paard om te oefenen voor het rijden. Het paard (evt. 2 paarden):
-Heeft minimaal L2-niveau dressuur en kan 80 cm springen.
-Heeft een minimale stokmaat van 157 cm (zonder ijzers gemeten).
-Wordt tijdens de springgerichte lessen gereden met een veelzijdigheids- of springzadel.
-Mag tijdens de opleiding een verschillend paard zijn voor dressuur en springen, mits het
op het gevraagde niveau loopt, altijd in overleg met de docent.

Je beschikt over een examenpaard dat voldoet aan de bovengenoemde eisen, waar ook een mede-examenkandidaat op mag rijden. Voor dressuur en springen mogen verschillende paarden gebruikt worden.
Je hebt de mogelijkheid om een combinatie mee te nemen naar het examen om aan les te geven op het niveau L2 dressuur en 80 cm springen. Hier heb je ook mee geoefend.

Opleidingsprogramma
De totale duur van de opleiding is 18 maanden. De opleiding bestaat uit 5 centrale bijeenkomsten verspreid over het opleidingsseizoen georganiseerd op diverse plaatsen waaronder de startbijeenkomst in Ermelo. Tijdens de startbijeenkomst op 7 oktober (19.30-21.30uur)krijg je uitleg over de opleiding en je maakt kennis met medestudenten. Er wordt uitgelegd wat van je verwacht wordt en het programma van de opleiding wordt toegelicht. Graag zien we dan ook je praktijkbegeleider voor een gesprek.

De opleiding loopt van oktober 2024 tot en met februari 2026 (verspreid over 18 maanden).

Je wordt opgeleid op het “eigen” bedrijf (werkzaamheid moet je aantonen) en je leeromgeving is dus echt de praktijk. Er zijn 3 terugkomdagen speciaal voor Instructeur Basissport Manege in de vorm van bedrijfsbezoeken met thema. Het eigen rijden en lesgeven komt dan ook aan bod. Daarnaast maak je maandelijks een opdracht.

Verschillende onderwerpen van de opdrachten zijn:

- Longeles aan beginners tonen (op video)
- Plannen van lessen voor een bepaalde groep
- Lesvoorbereidingsformulieren maken van de lessen op niveau zilver (periodeplan)
- Organiseren van een activiteit met een compleet draaiboek (kinderfeestje, wedstrijd enz.)
- Groepslessen op video (niveau F)
- Vaardigheidsles of ruiterbewijsles
- Keuze “verdieping” (b.v. western, voltige, carrousel, endurance)
- Digitalisering t.o.v. ondernemerschap
- Veiligheid in de les en bedrijf
- Ondernemersvaardigheden
- Omgaan met ouders
- Ruiters met angst

Het stuk eigen inzet en zelfstudie omvat:
• Theorie over rijtechniek, didactiek, exterieur en gezondheid neem je zelf wekelijks door.
• Je rijdt zelf vijf à zes keer per week (bijhouden van je vorderingen doe je in een logboek).
• Minimaal één keer in de week heb je rijles van de praktijkbegeleider in zowel springen als dressuur (bijhouden van je vorderingen doe je in een logboek).
• Je loopt mee met de ondernemer tijdens de verzorging van de paarden. Daarin wordt de theorie aan de praktijk gelinkt.
• Tijdens het lesgeven neem je steeds meer over van de praktijkbegeleider om zodoende nog meer zelfstandig te leren lesgeven.
• Maandelijks lever je een digitale opdracht in. Deze wordt voorzien van feedback door de begeleider van de KNHS.

De verschillende PVB’s (Examens)
PVB 3.1 Geven van lessen (a.digitale kennistoets, b.portfolio, en c.praktijk; lesgeven dressuur (L2-niveau)en springen (80 cm niveau) aan 4 ruiters.)
PVB 3.3 Organiseren van activiteiten (portfolio)
PVB 3.6 Trainen van paarden (praktijk; rijden dressuur (L-niveau) en rijden springen (80 cm parcours) op 2 verschillende paarden.)
PVB 3.7 Beoordelen geschiktheid paard (praktijk)

Het behalen van de digitale kennistoets en het portfolio Organiseren van activiteiten, aanwezigheid (Centrale dagen en bedrijfsbezoeken) en een positieve beoordeling (Opleidingsbeoordeling) zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens. Er zijn géén vrijstellingen mogelijk voor examenonderdelen.

BHV
Bij het beoefenen van de paardensport zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Als instructeur is het belangrijk dat je weet hoe je in dat geval moet handelen. Vandaar dat er van je verwacht wordt dat je tijdens de opleiding in het bezit komt van een BHV-diploma/ certificaat. Deze moet geldig zijn tijdens de praktijkexamens en de diploma uitreiking. Dit moet je zelf regelen.


De studiebelasting
De studiebelasting voor de opleiding Instructeur Basissport is naast de opleidingsbijeenkomsten gemiddeld 8 uur per week (theorie en praktijk). We gaan er namelijk van uit dat je minimaal 5 x per week een paard rijdt en 1 of 2 x per week het lesgeven oefent. Daarnaast moet je ongeveer twee uur per week aan je theorie besteden.

De verschillende PVB’s (examens) vinden plaats in Ermelo

Kosten opleiding
€1725,- (exclusief lesmateriaal, boxhuur)
Lesmateriaal €80,-
De bovengenoemde kosten gelden voor het jaar 2024 en kunnen nog wijzigen

Lesmateriaal
Voor de start van de opleiding krijg je een link om het benodigde lesmateriaal te bestellen.

Inschrijven
De opleiding start in oktober 2024 en de examens zijn in februari 2026. Je kunt je nu alvast voorinschrijven voor deze opleiding. Met deze voorinschrijving wordt jij als eerste op de hoogte gesteld als de inschrijvingen voor de opleiding open gaat. Door middel van de voorinschrijvingen proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met jouw woonplaats bij de keuze van een opleidingslocatie. Met je voorinschrijving zit je nog nergens aan vast maar geef je alléén je belangstelling aan.
Terug

Locatie

Online
De Beek 125
3852 PL ERMELO

Deel dit evenement

Tags

Instructeurs
Stuur e-mail