Bij vragen, neem contact op via de gegevens genoemd onder Organisatie.

Een specifiekere kijk (Opleiding)

donderdag 14 september 2023 19:00 - woensdag 20 december 2023 21:00
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Algemene informatie
Status Inschrijven niet mogelijk
Inschrijving mogelijk vanaf 28-8-2023
Inschrijven voor 8-9-2023
Locatie
Adres Ruitersportcentrum Huberts
Vianenstraat 6
5437 PG BEERS NB
  • Korte omschrijving
  • Aanvullende informatie
  • Programma
op het lichamelijk functioneren van paard en ruiter
Deze bijscholing wordt georganiseerd door U-SE advies en trainingscentrum voor ruiters. Voor vragen kunt u direct contact opnemen met de organisator.
Voor deze bijscholing worden 35 theoriepunten toegekend aan KNHS instructeur licentiehouders op de overige kwalificatie.

Programma:

De cursus bestaat uit 6 theoretische bijeenkomsten en 2 zaterdagen met praktische invulling.

Bijeenkomst 1:
Hoe kijken we naar een paard? Een nadere en specifiekere bepaling kunnen maken hoe een paard functioneert. De cursist is na afloop van de cursus beter in staat om te beoordelen hoe het paard functioneert, hoe belastbaar het paard is en wat nodig is om het paard beter te laten functioneren in training.
De cursist heeft meer kennis van basis anatomie en kan in een dmv een observatie in stand en in beweging uitspraken doen over aandachtspunten in het paard.
De cursist gaat meer leren over core stability en hoe je dat in training meer kan bewerkstelligen.
Bijeenkomst 2:
Observatie in beweging! Aan de hand van een protocol een nadere beoordeling kunnen doen over de stap, draf en galop van een paard. Hoe functioneert de wervelkolom, hoe functioneren spieren en hoe resulteert dat in de gangen van een paard. Daarbij leert de cursist wat normaal is, wat afwijkend is en hoe je sneller en specifieker onregelmatigheden en kreupelheden classificeert. Hierdoor worden klachten bij een paard eerder gedetecteerd en kan de cursist beter inschatten hoe belastbaar het paard is om training verder in te vullen. Ook besteden we aandacht aan wanneer er een andere discipline moet worden ingeschakeld en welke discipline dat dan moet zijn.
Bijeenkomst 3:
In deze bijeenkomst besteden we aandacht een klachten bij een paard die meer aandacht verdienen tijdens training. Door middel van observatie en palpatie leert de cursust een basis van wat normaal en afwijkend is. Nu wordt er vaak met paarden doorgestraind die teveel klachten hebben en er is veel sprake van onder- en overbelasting.
Er wordt aandacht besteed aan het herkennen van klachten.
Bijeenkomst 4:
In deze bijeenkomst wordt de de rol van de ruiter op het paard belicht. Hoe functioneert de ruiter, wat is de motoriek van de ruiter en hoe werkt core- stability. Er wordt aandacht besteed aan houding en zit en aan de manier hoe je dit als instructeur beter kan beïnvloeden. Hoe kunnen we de ruiter beter helpen om makkelijker en onafhankelijker te zitten. Ook wordt er aandacht besteed aan een onderbouwt protocol voor ruiterfitheid en besteden we aandacht aan klachten bij ruiters. In de paardensport wordt hier nog (te) weinig aandacht aan besteed.
Bijeenkomst 5:
Observatie in beweging onder het zadel, Tijdens deze bijeenkomst leert de cursist de combinatie paard en ruiter op een andere manier te bekijken. Hoe functioneren deze samen? Wat wil je zien? wat juist niet? Wat zijn bewegingspatronen en welke voorwaarden zijn nodig om tot verbetering en / of verandering te komen? Hoe herken je compensatie bij paard en ruiter.
Bijeenkomst 6:
In deze bijeenkomst is er aandacht voor het zadel, zadel problematiek en hoe positioneert de ruiter in het zadel. De cursist is beter in staat om te beoordelen hoe de ruiter in het zadel functioneert en wat voor de ruiter en het paard eventueel anders en/ of optimaler kan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een ruiter uit balans of een zadel die niet optimaal ligt, voor veel klachten kan zorgen bij zowel paard als ruiter. Goed als instructeurs daar meer zicht op krijgen.
De zaterdag bijeenkomsten zijn bedoeld om al het bovenstaande in de praktijk te brengen met een aantal paarden, ruiters en de beoordelingen onder het zadel.

In mijn werk als humaan fysio-manueeltherapeut en fysiotherapeut en chiropractor voor paarden zie ik veel klachten bij paarden die door de ruiter worden veroorzaakt of in stand worden gehouden. In de praktijk zien we ook veel ruiters met klachten. Ook zie je veel instructeurs die klachten niet herkennen of te weinig weten wat zij er in training mee kunnen doen. Daar wil ik hen graag iets in leren zodat we onze behandelingen effectiever kunnen laten zijn omdat de doorvertaling naar training beter wordt gemaakt. Op deze manier ontstaat er veel meer samenwerking waardoor we allemaal meer zorg kunnen dragen voor paardenwelzijn. Momenteel een "hot item"

6 avonden van 19 - 21 uur en 2 zaterdagen van 13 - 17 uur
Terug

Locatie

Ruitersportcentrum Huberts
Vianenstraat 6
5437 PG BEERS NB

Deel dit evenement

Tags

Instructeurs
Stuur e-mail