Bij vragen, neem contact op via de gegevens genoemd onder Organisatie.

Hoe leert een paard? (Opleiding)

zondag 12 mei 2024 10:00 - 17:00
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Algemene informatie
Status Inschrijven niet mogelijk
Inschrijving mogelijk vanaf 22-4-2024
Inschrijven voor 11-5-2024
Locatie
Adres Manege 't Hoogt
Gageldijk 103 a-b
3566 MH UTRECHT
Telefoon +31308783357
Mobiel +31652200715
E-mail lessen@manegethoogt.nl
Website www.manegethoogt.nl
  • Korte omschrijving
  • Aanvullende informatie
Wat kun je een paard zonder dwang aan- of afleren als je de Leertheorie kent?
Deze bijscholing wordt georganiseerd door Akasha. Voor vragen kunt u direct contact opnemen met de organisator.
Voor deze bijscholing worden 35 theoriepunten toegekend aan KNHS instructeur licentiehouders op de overige kwalificatie.
De organisator is verantwoordelijk voor het aanleveren van de presentielijst voor de registratie van de licentiepunten.

Programma:
Akasha College bijscholing – studiedag: Leertheorie, de mechanismes achter methodes
Prikangst, afwerend gedrag op stal, weglopen in de wei, dribbelen op de poetsplaats, singeldwang, overal van schrikken?
Zomaar een paar zaken waar eigenaren vaker mee worstelen, meestal wordt het er niet gezelliger op… Force free werken is veiliger en leuker. Je kunt paarden dwingen.
Er zijn veel trainingsmethodes die het paard geen enkele keus laten maar als een gedrag met kracht (force) wordt afgedwongen, of conflictgedrag wordt met teugels, neusriemen en touwen onderdrukt, dan is de uitkomst (zeker op termijn) minder betrouwbaar en minder voorspelbaar. Paarden leren sneller, veiliger en makkelijker zonder dwang als jij begrijpt hoe dat werkt.
Een manier om samen met het paard blijvend te kunnen genieten van paardensport is op zoek te gaan naar vormen van training waarbij dwang, waar mogelijk, overbodig wordt.
Dat kan wanneer je inzicht hebt in het leervermogen van het dier.
Hoe precies leert een paard? Een veulen wordt nagenoeg blanco geboren, veel van wat het dier leert hebben wij invloed op. Ook schoppen en bijten heeft het dier ergens opgepikt als effectief middel om te krijgen wat hij in zijn ogen nodig heeft. In een voor het paard meest optimale situatie leert het paard gewenst gedrag in zulke kleine stapjes, dat het leren nagenoeg foutloos en vooral moeiteloos verloopt. Zeker wanneer je aan het werk bent met paarden waarmee ‘iets’ is misgegaan, dan is een aanpak waarbij het paard moeiteloos leert een wenselijke situatie. In het trainen met gebruik van de leertheorie houden we het stress niveau zo laag als mogelijk maar niet te laag. Errorless (foutloos) en effortless (moeiteloos) learning (leren) wordt nagestreefd door wetenschappelijk opgeleide diergedragstherapeuten of verzorgers van roofdieren, olifanten en mensapen. Je kunt een giraf leren zijn tanden te laten verzorgen. Een tijger met suikerziekte biedt zijn staart aan voor een dagelijkse prik. Serieus, zelfs een goudvis kan leren een karretje te sturen, zie link in comments.
Dezelfde slimme technieken kun je ook inzetten om paarden vragen te stellen. Het paard leert niet van de vraag die je stelt, het paard gaat snappen voor welk gedrag hij beloond wordt. Voor leerprocessen geldt dat als je ze eenmaal ziet, je ze nooit meer niet kunt zien. Met dezelfde kennis kun je leren inschatten of je een bepaalde methode of een aanpak wel of niet passend of verantwoord vindt voor jou en je paard.

Duur: 10.00 tot 17.00
Ochtend: Theorie
Middag praktijk: In clubjes van drie gaat iedereen zelf met paarden en opdrachten aan de slag.
Docenten: Anne Muller en Mirjam Hakkesteegt
Terug

Locatie

Manege 't Hoogt
Gageldijk 103 a-b
3566 MH UTRECHT

Deel dit evenement

Tags

Instructeurs
Stuur e-mail