Bij vragen, neem contact op via de gegevens genoemd onder Organisatie.

Hippisch Sport&Welzijn (Opleiding)

donderdag 28 september 2023 10:00 - zaterdag 29 juni 2024 17:00
  • € 2.950,00
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Algemene informatie
Status Inschrijven niet mogelijk
Inschrijving mogelijk vanaf 29-8-2023
Inschrijven voor 27-9-2023
Locatie
Adres Horses in Hand
Burmadeweg 12
2391 MS HAZERSWOUDE-DORP
Mobiel +31638694262
E-mail info@horsesinhands.nl
  • Aanvullende informatie
  • Programma
Deze bijscholing wordt georganiseerd door Horses in Hands. Voor vragen kunt u direct contact opnemen met de organisator.
Voor deze bijscholing worden 35 theoriepunten toegekend aan KNHS instructeur licentiehouders op de overige kwalificatie.

Programma:

De inhoud
Ben je klaar om met een holistische benadering paardenwelzijn en sport te verbinden? De opleiding Sport en Welzijn binnen de Paardensport is een driejarig programma gericht op het ontwikkelen van professionele paardentrainers, instructeurs en coaches. Deze opleiding legt de focus op de gezondheid, het welzijn en de sportprestaties van zowel het paard als de ruiter.

In het eerste jaar, “Trainer Sport en Welzijn”, werken we rond het thema “Ken jezelf”. De focus ligt op het opbouwen van een solide basis in horsemanship, academisch werk aan de hand en klassieke rijkunst. Het doel is de toepassing van deze specifieke technieken in de sportgerichte training. Op deze manier leer je hoe je een effectieve trainer kunt worden, met een persoonlijke benadering en een persoonlijk ontwikkelplan als centrale elementen.

In het tweede jaar kiezen we voor het thema “Verbind jezelf”. Gedurende dit jaar ontwikkel je de competenties die nodig zijn om effectief les te geven als paardensportinstructeur, met aandacht voor didactiek, pedagogiek en communicatieve vaardigheden. Daarnaast verdiep je de kennis en vaardigheden die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Praktijkervaring speelt een belangrijke rol, evenals netwerken en samenwerking met andere professionals.

In het derde en laatste jaar, “Geef jezelf”, ligt de nadruk op het ontwikkelen van coaching- en begeleidingsvaardigheden. Je leert hoe je individuele ruiters persoonlijk kunt begeleiden in hun sportieve ontwikkeling en hoe je hen kunt coachen bij het verleggen van grenzen en het bereiken van hun sportieve doelstellingen. Hierbij leer je jouw kennis en ervaring op het gebied van biomechanica, trainingsmethoden, sportpsychologie en blessurepreventie toepassen om in dit proces het paardenwelzijn te waarborgen. Zo leer je de ambities en wensen van de ruiter in overeenstemming te brengen met de aanleg en belastbaarheid van het paard. Als coach behartig jij de belangen van zowel de ruiter als het paard, zodat sportprestaties behaald kunnen worden zonder dwang en zonder blessures.

Na het afronden van deze driejarige opleiding ben je goed voorbereid op een carrière als paardentrainer, instructeur of coach, met de focus op het welzijn en de gezondheid van het paard en het verbeteren van sportprestaties.

Het eerste jaar
Inleiding
De paardensport is een gebied waarin jouw ontwikkeling als paard en ruiter nooit voltooid is: er is altijd ruimte voor verbetering, voor groei, voor nieuwe inzichten en voor meer gevoelservaring. In het huidige maatschappelijke debat ligt er een sterke nadruk op gezondheid, welzijn en prestatieverbetering. In het eerste jaar van de opleiding Sport en Welzijn binnen de Paardensport leer je hoe jouw ontwikkeling als ruiter ten dienste kan staan van paardenwelzijn en duurzaamheid binnen de sector. De focus in dit jaar ligt dan ook op het thema “Ken jezelf”.

Ken jezelf: de basis voor een betere trainer
In het eerste jaar van deze opleiding staan specifieke trainingsvaardigheden centraal waarmee je leert om paarden effectiever te trainen met respect voor de biomechanica van het paardenlichaam enerzijds en respect voor de aard van het paard anderzijds. Onder andere horsemanship is een vak waar veel aandacht aan wordt besteed. Hiervoor is het nodig dat je zelfbewust bent. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan zelfreflectie en zelfkennis. Je leert jouw eigen sterke en zwakke punten kennen, waardoor je jouw trainingsaanpak kunt optimaliseren. Dit is cruciaal, aangezien jouw persoonlijke ontwikkeling direct invloed heeft op de prestaties en het welzijn van het paard.

Sport en welzijn
De nadruk in dit eerste jaar ligt op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van het paard door management en training. Je leert over anatomie, biomechanica, fysiologie, voeding en pathologie maar ook over het natuurlijke gedrag van paarden en de wijze waarop zij leren. Deze kennis leer je in de praktijk toepassen tijdens de lessen horsemanship, werken aan de hand en klassieke rijkunst. Dit zijn in onze visie geen op zichzelf staande stromingen maar trainingsmethodes waaruit je kunt putten om de balans en de beweging van paarden te verbeteren en om overbelasting en blessures te voorkomen. Zo leer je deze technieken te integreren in een sportgerichte training. Sportprestaties worden zo een vanzelfsprekend gevolg van een optimaal trainingsschema.

Persoonlijke benadering
De opleiding Sport en Welzijn binnen de Paardensport heeft een persoonlijke benadering, waarbij je een persoonlijk ontwikkelplan opstelt om jouw leerproces te sturen. Hierin leg je jouw eigen doelen en ambities vast en werk je stap voor stap aan het verbeteren van je vaardigheden als paardentrainer.

Conclusie
Het eerste jaar van de opleiding Sport en Welzijn binnen de Paardensport vormt een belangrijke basis voor jouw ontwikkeling als paardentrainer. Door zelfkennis, aandacht voor gezondheid en welzijn, en het gebruik van verschillende trainingstechnieken, leg je het fundament voor een succesvolle carrière in de paardensport. Met een persoonlijk ontwikkelplan zul je in staat zijn om zowel jouw eigen prestaties als die van paarden te verbeteren. Respect voor het welzijn en de gezondheid van het paard staat altijd centraal. Dit eerste jaar zal je helpen om een effectieve en empathische paardentrainer te worden, waardoor je in staat zult zijn om een positieve impact te hebben op de paardenwereld.

Toekomstige ontwikkeling en specialisatie
Na het afronden van het eerste jaar van de opleiding Sport en Welzijn binnen de Paardensport heb je een solide basis om verder te bouwen op je kennis en vaardigheden. Je kunt ervoor kiezen om de opleiding voort te zetten en je verder te ontwikkelen tot instructeur in het tweede jaar en daarna tot coach in het derde jaar. Naast een verdieping van het eerste jaar, zul je je tijdens deze jaren bezighouden met vakken als didactiek, sportpsychologie, houding en zit, om je meer te kunnen richten op de ruiter en de wijze waarop je jouw eigen kennis en vaardigheden kunt overdragen. Ben je meer gericht op paarden? Dan kun je na je eerste jaar kiezen voor de opleiding Specialist Sport en Welzijn, waarbij je aanvullende technieken leert die gericht zijn op blessurepreventie en blessureherstel.

Praktische ervaring
Gedurende de opleiding is er ook veel aandacht voor praktische ervaring. Tijdens de opleiding werk je met verschillende paarden en ruiters. Deze praktijkervaring is essentieel om je vaardigheden te verfijnen en om te leren hoe je jouw kennis effectief kunt toepassen in de realiteit van de paardensport.

Netwerken en samenwerking
Tot slot biedt de opleiding Sport en Welzijn binnen de Paardensport ook volop mogelijkheden om te netwerken en samen te werken met andere professionals in het veld. Door het opbouwen van relaties en het uitwisselen van ideeën met andere trainers, ruiters en specialisten, zul je een breder perspectief krijgen op de paardensport en in staat zijn om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen.

In het eerste jaar van de opleiding Sport en Welzijn binnen de Paardensport leg je dus een belangrijk fundament voor je toekomstige carrière in de paardensport. Door jezelf te leren kennen, aandacht te besteden aan gezondheid en welzijn, en gebruik te maken van verschillende trainingstechnieken, ben je goed voorbereid om je verder te ontwikkelen en te specialiseren in de paardensportwereld.

Deelnemerskosten € €2950,-
Module 1: Vrijdag 29 september - Zaterdag 30 september
Module 2: Vrijdag 27 oktober - Zaterdag 28 oktober
Module 3: Vrijdag 24 november - Zaterdag 25 november
Module 4: Vrijdag 8 december - Zaterdag 9 december
Tussentijdse toets: 19 januari 2024
Module 5: Vrijdag 26 januari - Zaterdag 27 januari
Module 6: Vrijdag 1 maart - Zaterdag 2 maart
Module 7: Vrijdag 29 maart - Zaterdag 30 maart
Tussentijdse toets: 12 april
Module 8: Vrijdag 10 mei - Zaterdag 11 mei
Module 9: Vrijdag 7 juni - Zaterdag 8 juni
Module 10: Vrijdag 28 juni - Zaterdag 29 juni
Terug

Locatie

Horses in Hand
Burmadeweg 12
2391 MS HAZERSWOUDE-DORP

Deel dit evenement

Tags

Instructeurs
Stuur e-mail