Bij vragen, neem contact op via de gegevens genoemd onder Organisatie.

Kalmerende Signalen van paarden (Opleiding)

zondag 29 oktober 2017 09:30 - 17:00
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Algemene informatie
Status Inschrijven niet mogelijk
Inschrijving mogelijk vanaf 7-9-2017
Inschrijven voor 7-9-2017
Organisatie
E-mail info@calmingsignalsofhorses.com
Website www.calmingsignalsofhorses.com
Locatie
Adres Congrescentrum de Werelt in Lunteren
Westhofflaan 2
6741 KH LUNTEREN
Website www.congrescentrum.com
  • Korte omschrijving
  • Aanvullende informatie
Inschrijven via info@calmingsignalsofhorses.com
Voor meer info klik op details
Deze bijscholing wordt georganiseerd door www.calmingsignalsofhorses.com Voor vragen kunt u direct contact opnemen met de organisator.
Voor deze bijscholingen worden 70 theoriepunten toegekend aan KNHS HI licentiehouders.

Programma:

Deze lezing is gebaseerd op een drie-jaar durende (en nog steeds voortdurende) studie die ik onder mentorschap van Turid Rugaas, heb uitgevoerd. Doel van de studie is om de kalmerende signalen van paarden weer te geven. Dit zijn de signalen die paarden kunnen geven naar aanleiding van een prikkel in hun omgeving. De term kalmerende signalen is hiervoor gebruikt omdat deze signalen als appeasement signaal kunnen worden gegeven (het kalmeren van de ander), of als signaal van het paard om lichte spanning af te laten vloeien (het kalmeren van zichzelf). Gedurende het onderzoek zijn meer communicatie elementen toegevoegd, zodat meer recht gedaan is aan de wijze waarop paarden communiceren en eventuele lichte spanning tot uiting brengen. Om de kalmerende signalen zo nauwkeurig mogelijk te kunnen weergeven, en te kunnen verifiëren, heb ik gebruik gemaakt van filmmateriaal. Ik heb paarden in hun vele interacties met de mens gefilmd. Situaties zijn niet in scene gezet. Het filmmateriaal heb ik daarna gecategoriseerd, ik heb parameters vast gesteld en seconde voor seconde de films geanalyseerd. Ik heb de bijzonderheden van oor, oog, mond, neus en staarthouding genoteerd en eventuele bewegingen van mens en paard. Ik heb voor deze studie 220 films geanalyseerd met een gemiddelde lengte van 7 minuten. Alleen die communicatieve signalen worden tijdens de lezing behandeld die ik minstens 35 keer gezien heb in diverse situaties. Dit om over generalisatie van een enkel element te voorkomen.
De resultaten van dit onderzoek heb ik beschreven in een boek dat dit jaar wordt uitgegeven door uitgeverij CRC Press. Het boek zal in augustus of september verschijnen in Engeland, Amerika, Canada, China, India en Australië. In het boek staan diverse communicatie ladders, die situaties weergeven waar ruiters/geleiders en hun paard mee te maken kunnen krijgen in hun dagelijkse leven. In de communicatie ladders staan de lichaamssignalen van paarden. Zo krijgt een lezer houvast als hij een gedraging van een paard ziet. Verder bevat het boek 275 kleurenfoto’s. De lezing die ik in Lunteren ga geven is een inleiding en samenvatting van mijn boek en onderzoek. Ik heb deze lezing gegeven in Engeland en Slowakije. Verder ben ik uitgenodigd om te spreken in Engeland, Wenen, Barcelona, Noorwegen en Duitsland.
Programma Weergave:
Start 9.30 uur: Introductie:
• Persoonlijke achtergrond
• Achtergrond informatie van de studie. Hoe is deze opgebouwd, wat zijn de parameters geweest, wat zijn de categorieën en kenmerken van de paarden/pony’s die zijn gefilmd.
• Achtergrond communicatie: wanneer zijn lichaamssignalen talige elementen?
De kalmerende signalen:
• Wat zijn kalmerende signalen
• Wanneer in een communicatieve ladder zie je ze?
• In welke mate speelt spanning: geen, een lage of hoge rol
• Hoe zie je het verschil als paarden een signaal afgeven om een persoon te kalmeren of zichzelf.
• De kalmerende signalen worden 1 voor 1 behandelend door middel van het tonen van veel film- en foto materiaal.
12.00 uur tot 13.00 Lunch
13.15 uur: Vervolg programma
• Waarom is de kennis van kalmerende signalen belangrijk? Doel is het paard zodanig te kunnen lezen dat hij geen spanningsopbouw heeft en stress signalen laat zien.
• Biologische uitleg wat stress doet met het lijf. En waarom veelvuldige momenten van acute stress of chronische stress slecht zijn voor het welbevinden van het paard, zijn socialisatie en leervermogen en samenwerking met de mens
• Biologische uitleg wat verhoogde stress doet op hersen niveau. De boeken van prof. Neurowetenschapper Jaak Panksepp vormen hiervoor de basis.
• Kunnen we als mens taal nabootsen. Begrijpt ons paard ons dan beter?
• Welke kalmerende signalen kunnen we gebruiken om het paard te helpen geen of minder spanning te laten opbouwen of sneller spanning af te laten vloeien.
• Diverse toepassingen van kalmerende signalen door mensen worden getoond op foto- en filmmateriaal.
Empower je paard.
• Welke activiteiten kun je doen met je paard om hem zelfstandiger te maken, dusdanig dat hij prikkels in zijn omgeving zelf aankan zonder afhankelijk te zijn van de mens.
• Voordelen van het aanbieden van nieuwe prikkels. Het werk van Jaak Panksepp en onderzoekers wordt hierbij aangehaald.
• Hoe biedt je nieuwe prikkels aan. Hoeveel keuze vrijheid geef je,
• Speurwerk met paarden. De mentale uitdaging voor je paard, dat socialisatie, het aanbieden van prikkels en nemen van eigen initiatieven ondersteunt.
16.30 uur: Vragen
17.00: Einde dag.

Achtergrond informatie Rachaël Draaisma
Afgestudeerd Neerlandica en schrijfster, die na een carrière in de marketing een ander pad inslaat. Dat van haar passie: honden en paarden. Na het behalen van diverse diploma’s bij onder andere O&O en Barneveld gaat zij in 2003 full time aan het werk als hondentrainer en gedragstherapeut. Zij houdt vakliteratuur bij en bezoekt lezingen in Europa. In 2013 studeert zij af aan de Turid Rugaas International Dog Trainers Education. Zij wordt tevens lid van de Europese vereniging Pet Dog Trainers of Europe. Vanaf 2014 is zij country representative van Nederland van dezelfde vereniging. In 2013 start Rachaël de studie naar kalmerende signalen van paarden onder mentorschap van Turid Rugaas. De autoriteit op dit vakgebied. Deze studie leidt in 2015 tot een complete werksomslag van honden naar paarden. Rachael houdt zich full time bezig met het onderzoek naar kalmerende signalen van paarden. Zij reist in Europa rond om hierover lezingen te geven. Haar boek over dit onderwerp wordt uitgegeven in augustus 2017 door CRC Press. De titel “Language signs and calming signals of horses – recognition and application”.

Terug

Locatie

Congrescentrum de Werelt in Lunteren
Westhofflaan 2
6741 KH LUNTEREN

Deel dit evenement

Stuur e-mail